Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Avrupa Dayanışma Programı (ESC)

Motivasyon mektubu

             

                            ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI: AVRUPA DAYANIŞMA PROGRAMI (ESC) MOTİVASYON                                      

MEKTUBU NASIL YAZILMALI?

      İyi bir motivasyon mektubu, bir ev sahibi kuruluşla (ESK) temas kurduğunuzda son derece önemlidir. Kendiniz, kişiliğiniz, deneyim ve beklentileriniz hakkında önemli bilgiler içermelidir. İyi bir motivasyon mektubuna göre ESK, aradıkları gönüllünün siz olup olmadığına ve kendilerinin size ilgilenebileceğiniz herhangi bir etkinlik teklif edip edemeyeceklerine daha iyi karar verebilir.Motivasyon mektubu iki A4 sayfasından uzun olmamalıdır (ama bir sayfadan da az olmamalıdır).

  • Bir-iki sayfadan oluşan motivasyon mektubunda cevaplamanız gereken bazı sorular şu şekilde;

•        Neden bu projeye başvuruyorum?

•        Bu projeden beklentilerim neler?

•        Bu proje bana neleri öğretebilir?

•        Bu projeye “ben” ne katabilirim?

•        Projeden elde edeceğim kazanımlarla gelecekte neler yapabilirim?

Motivasyon mektubunun kabul görmemesinde ki temel sebepler:

    1-Motivasyon mektubu kopyalamak

    2-Motivasyon sahibi olmamak

Detaylı bakacak olursak. Motivasyon sahibi olmamak.

Gönüllü adayı gönüllülük yapacak motivasyondan ziyade gezme,görme,eğlenme ve yabancı dil öğrenme beklentisi içine giriyor.Yani ESC’nin gözünde gönüllünün gönüllülük yapma mantığı ortadan kalkıp, yerine katılımcı ve beklentileri var olan bir genç geliyor.

ESC adında da geçtiği üzere GÖNÜLLÜLÜK esasına göre planlanmış bir programdır ve motivasyon mektubunuz da anlatmanız gereken şey de neden gönüllülük yapmak istediğinizidir.

İkinci problem de ilk problemden kaynaklanıyor. Motivasyon mektubu kopyalamak ya da arkadaşına motivasyon mektubu yazdırmak. Bu sebeple gönüllüler motivasyon sahibi olmadığı için başvuru esnasında da bir motivasyona sahip olmadığından formalite için bir yerden motivasyon mektubu kopyalıyor.Ya da internette bulduğu motivasyon mektubu nasıl yazılır’’isimli adım adım anlatımlı mektup örneklerini kendine göre uyarlıyor. Dolayısıyla motivasyon mektubunun sadece sizin tarafınızdan (başka biri tarafından değil) yazılması ve doğru olmayan hiçbir bilgiyi içermemesi son derece önemlidir. Kendiniz hakkında yanlış izlenim vermekten kaçının.

  • Gönüllülük Deneyim ve Motivasyonunuz

Hali hazırda bir CV için CV’nizde yer alan hiçbir bilgiyi (adınız hariç) motivasyon mektubuna tekrar yazmayın.Gerek yok! Daha önceki gönüllülük deneyimlerinizi CV’nizde belirtin.Motivasyon mektubunda da bu işi içeriğini anlatın.Ama bunu iş başvurusu gibi anlatmayın.

Mesela CV’ye şunu yazdınız eski deneyimler kısmına;

  • ‘’X Gençlik Festivali--5 Gün – STK Fuarı Koordinatörü’’
  • ‘’X Gençlik Derneği--16 Ay—Gönüllü Koordinatörü’’ ’’X Gençlik Semineri—4 Gün—Eğitmen’’

Aynı maddeyi motivasyon mektubunuzda şu şekilde özetleyin.Gençlik çalışmaları konusunda eğitmen,gönüllü, proje koordinatörü olarak deneyimlere sahibim. Bu işler bana organizasyon becerisi, yabancı dil becerisi ve insan ilişkilerinde başarılı olma şansı verdi.

Dikkat ettiyseniz CV’de ne işi, nerede, nasıl, ne zaman yaptığınızı yazdınız.Ama motivasyon mektubunda sizin bu işten ne  öğrendiğiniz önemli.

Önemli olan ne yapmış değil, ne öğrenmiş olduğunuz.?

  • ESC’ye Neden Katılmak İstiyorsunuz?

Burada vermek istedğiniz mesaj sizin ESC’ye neden katılmak istediğinizi anlatan mesajdır. ESC’ye giderseniz kendinizde ve gittiğiniz yerde neleri değiştireceksiniz, nelere katkıda bulunacaksınız ve kendinizle ilgili neleri değiştireceksiniz.

Örneğin:Yukarıdaki paragrafta bahsedilen gönüllülük geçmişi ve deneyimlerinizin yanı sıra ESC’nin bana çocuklarla çalışmada tecrübe katacağını düşünüyorum.Grup çalışması konusunda deneyim sahibi olmak istiyorum. Ayrıca bildiğim bilgisayar programlarını oradaki gençlere öğreterek yereldeki gençlerin kısa film çekmeyi öğrenmesine katkıda bulunabilirim.Fotoğraf çekiyorum; faaliyet fotoğraflarınızı çekerken çok güzel işler çıkarabilirim.

Yukarıdaki paragrafta örnekte olduğu gibi  ‘’NET’’ hedef ve çıktılarınız olsun. Ne yapabilirsniz? Ne kazanmayı hedefliyorsunuz? Ne katabilirsiniz? Bu sorulara cevap verin.

  • Bu Projeye neden katılmak İstiyorsunuz?

Bu motivasyon mektubunuzun en önemli kısmı. Bu kısmı her kuruluşa göre özel yazmanız gerekiyor.

Düşünün! Kendinizi Ev Sahibi Kuruluş Koordinatörü yerine koyun.

Sizin ilanınız; Madde bağımlısı çocuklar ile ilgili çalışma yapan bir kuruluşsunuz. Terapi ve sağlık hizmetleri konusunda tecrübeli ya da en azından bilgi sahibi bir gönüllü arıyorsunuz. Uzun dönem 1 kişilik kontejanınız var. Projeniz Eylül ayında başlayıp yaz tatilinden önce bitiyor.

Gelen ilanda şu yazıyor; Merhaba ben Asia. 21 yaşındayım. Yemek yapmayı çok seviyorum. Kültür ve Sanat ile ilgili projeler ile ilgileniyorum.En sevdiğim şey yeni diller öğrenmek, yeni insanlar ile tanışmak, hayvanlarla vakit geçirmek ve yeni kültürler keşfetmek. İngilizcemi de geliştirebileceğim bir ev sahibi kuruluşta yaz dönemi için 2 aylık ESC projesi arıyorum.

Bu gönüllüye cevap verir miydiniz.? :) 

Tabi ki hayır! Bu sebeple bu kısmı yazmadan önce başvurduğunuz kuruluşun web sitesini, sosyal medya hesaplarını biraz gözden geçirip ne yaptıklarına bakın. Size uyup uymadığı düşünün. Uyduğuna karar verdiğiniz projeleri listeleyin. Hepsine özel son paragraf yazın. Mümkünse o paragrafta o kuruluşun ismini de anarak neden o kuruluşta gönüllülük yapmak istediğinizi kısa ve net bir şekilde belirtin!

Mesela şöyle bir cümle sizi başarıya ulaştıracaktır;’’ Ayrıca yaptığınız çalışmaları grup olarak grup olarak yürüttüğünüzü gördüm web sitenizde.’’ gibi gibi…

Gönderen kuruluş bilgilerinizi E-postanızın içine eklediğinizde e-postanız kaybolabilir.Böyle zamanlar için dipnot olarak motivasyon mektubunun sonuna gönderen kuruluşunuzun bilgilerini kısaca yazınız.

Örneğin:Sending Organisation : X Gençlik Derneği—Mr Mehmet Demir – infoxdernek.com-- 00902121112233

BÜYÜK BİLİNMEYENDE tüm beklenmedik durumlar karşısında kendinize olan güveni kaybetmeksizin hareket etmek için beklentileriniz ve yurtdışına gitme isteğinizin nedenlerinin tamamen farkında olmanız son derece önemlidir.

Örnekler için aşağıdaki linkleri tıklayınız. 

Ekler

Ornek 1.doc
Ornek 2.docx
Ornek 3.docx