Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Avrupa Dayanışma Programı (ESC)

Avrupa Dayanışma Programı (ESC) Nedir?

Avrupa Dayanışma Programı​

(Eski adıyla Avrupa Gönüllü Hizmeti - AGH / EVS )

 

Avrupa Dayanışma Programı, istediğiniz bir AB ülkesinde sosyal içerikli bir projede 2-12 aylık süreler dahilinde yer almanızı sağlayan bir faaliyettir. Temel düzeyde dil eğitimini de (% 5) içeren Avrupa Dayanışma Programı 17-30 yaş arasındaki tüm gençlerimize açıktır. Avrupa Dayanışma Programının (ESC) amacı, Avrupa Birliği'nin içinde ve dışında çeşitli şekillerdeki gönüllü faaliyetlere gençlerin katılımını desteklemektir. Bu Eylem kapsamında gençler, bireysel olarak ya da gruplar halinde kâr amacı gütmeyen, ücretsiz faaliyetlerde yer alırlar.

Ne tür bir programdır? 
Avrupa Dayanışma Programı (ESC), bir Avrupa Birliği ülkesinde sivil toplum kuruluşunda gönüllü faaliyetlerde bulunmanıza olanak veren, 2-12 ay süreyle gerçekleştirilebilen, maaş alınmadan cep harçlığı usulü ile finanse edildiğiniz (yemek, sigorta, barınma ve dil eğitimi de dahil) bir hareketlilik programıdır.

Başvuru kriterleri 

17-30 yaş arasında olmalısınız. Eğer yaşınız sınırda ise doğum tarihinize göre bir ESC projesine katılıp katılamayacağınızı öğrenmek için ilgili bağlantıdaki excel dosyasını indirip, ilgili yerlere doğum tarihinizi yazarak katılım durumunuzu görüntüleyebilirsiniz. Dosyayı indirmek için tıklayınız >>>>

Yabancı dil belgesi ve yüksek not ortalaması gibi kriterler bulunmamaktadır. Ancak, iletişim sağlayacak kadar İngilizce bilmeniz gerekmektedir. 

Önemli bilgiler 

Uzun dönem ESC yapan birey, bir daha gönüllü hizmetinde bulunamaz. Kısa dönem ESC yapan kişi, toplamda süresi 12 ayı geçmemek üzere tekrar gönüllü faaliyetinde bulunabilir.

ESC başvuru süreci ücretsiz bir süreçtir. Herhangi bir kuruluş veya danışmanlık şirketi sizden başvuru ücreti talep etmez.

ESC deneyiminin amaçlarından biri, gidilen ülkenin eğitim dilinin öğrenilmesidir. Ancak ESC’nin direk amacı dil eğitimi değildir ve motivasyon mektubunda bu konuda açık bir atıf yapmanız yarardan çok zarar getirebilir.

ESC sırasında kesinlikle herhangi bir akademik programa devam edemezsiniz. Üniversite, yüksek lisans, doktora gibi herhangi bir programa katılamazsınız.

Engelli bireylerin başvurularında refakatçi ihtiyacı belirtildiği takdirde refakatçinin masrafları da karşılanmaktadır.

Yetenek, eğitim ve bilginiz doğrultusunda ESC projesi seçmek size daha yararlı olacaktır. Gönüllü deneyiminiz boyunca böyle mesleki deneyim de kazanacaksınız.

Kafanızda bir çok soru olabilir, unutmayın ki en kesin bilgi her zaman resmi kurumların cevaplarıdır. Eurodesk temas noktaları, Ulusal Ajans ve akredite geçlik dernekleri deneyimleri doğrultusunda size en sağlıklı cevabı verecektir.

ESC Size Ne Kazandıracak?

  • Gittiğiniz ülkede farklı bir kültür tanıyacak ve Avrupa Birliği güvencesi altında gönüllü faaliyetinde bulunacaksınız.
  • Başvuru sürecinde etkili bir özgeçmiş ve motivasyon mektubu yazma deneyimine ulaşmış olacaksınız.
  • ESC deneyiminiz sonunda gidilen ülkenin dili konusunda pratik ve dil bilgisi elde etmiş olacaksınız.
  • Gönüllü olduğunuz proje sonunda ilgili proje alanı ile ilgili deneyim elde etmiş olacaksınız.
  • Youthpass sertifikasına sahip olursunuz ve Avrupa Birliği’nin resmi sertifikasıyla özgeçmişinize önemli bir deneyim eklersiniz.

Süreç : 

Projelere başvurmanız ve olumlu yanıt almanız çok uzun sürebilir.  Karşı kurumdan olumlu yanıt geldikten sonra Ulusal Ajans'tan onay almanız (1-4 hafta), pasaport çıkarmanız (2-10 gün) ve vize almanız (ülkesine göre 1 –10 hafta), katılımın zorunlu olduğu Ayrılış Öncesi Eğitime (1-3 gün) katılmanız gerekecektir. Gidiş tarihleri vize işlemlerinin sonuçlanma sürecine bağlı olarak daha da uzayabilir bu konularda sabırlı olmanız  ve programınızı ona göre yapmanız gerekmektedir.